Hamuban sült pogácsa

Hamuban sült pogácsa

Delhi

2018. november 12. - Sannis Shaininen Soariu

Delibe háromszor kellett visszatérnem utazásom során (nem azért, mert annyira élveztem volna, hanem a központi helyzete miatt), eközben a hatalmas város különböző, egymástól igen távol eső látványosságait néztem végig. Delhiben három világörökségi helyszín van (A Vörös Erőd, Humayun sírja és a Kutub Minar), ami világviszonylatban is kiugró szám, Delhi a világ kulturálisan, és történelmét tekintve leggazdagabb városai közé tartozik. Ezek a látványosságok igen távol esnek egymástól, meglátogatásukhoz a legtöbb esetben metró és riksa használatának kombinációjára van szükség. Tehát nem lehet gyalogosan végignézni, mint a legtöbb európai várost (én még Párizs és London esetében is ezzel próbálkoztam, nagyrészt sikerrel). A történelem során Delhi többféle államalakulatnak (pl. Delhi Szultanátus, Mogul Birodalom, modern India) volt a székhelye, és ezek a gazdag államok nagy területen elszórva építették fel építményeiket. Kicsit olyan, mintha Budapesten Cinkotától Nagytétényig mindenhol előfordulnának fontos épületek, csak Delhiben több, mint tízszer annyian élnek, mint Budapesten (igaz, a területe "csak" háromszor akkora).

Ilyen látnivaló a Swaminarayan Akshardam, amely nem egy ősi épület, a modern India építtette, 2005-ben készült el, hatalmas hindu templom. Kívülról számtalan kőfaragás díszíti, belül pedig a szentélyek találhatók, mint az ősi hindu templomokban. A hindu civilizáció megünneplésére készítették, a témához méltó emlékmű lett. A belépési procedúra nem egyszerű: félnek a terrortámadástól, és mobiltelefont nem szabad bevinni, mert tilos fényképezni. Így nem is a saját képem kerül ide:

akshardham_angled.jpg

A Vörös Erőd a mogulok egyik székhelye volt, több közül, megmondom őszintén, nekem az Agra Erőd és a Fatehpur Sikri valamivel jobban tetszett ebben a kategóriában:

wp_20180310_14_31_11_pro.jpg

Nem messze tőle található a Dzsama Mecset:

wp_20180310_17_45_52_pro.jpg

Delhi legnagyobb hindu templomai közé tartozik a Birla Mandir:wp_20180311_10_52_29_panorama.jpg

Ennak közelében van a szikh templom, a gurudwara is:

wp_20180311_12_22_20_pro.jpg

Tamplom kategóriában híres még Delhi a bahá'i-k modern Lótusztemplomáról is, amely a városközponttól (ha van ilyen) messze található: wp_20180311_18_06_34_pro.jpg

Delhi igazi gyűjtőhelye a vallásoknak, láttam még buddhista, dzsainista, de keresztény templomot is. Nagyon gazdag történelemmel és kultúrával bír, így kiérdemli a "Világ kicsiben" címet, mint Jeruzsálem, vagy New York. Végülis egy szubkontinens, egy teljes civilizáció központja.

Újdelhi főtere a hatalmas, kör alakú, európai stílusú épületekkel körülvett Connaught Place, akkaora, amekkora egy ilyen hatalmas városnak kijár (a hasonlóan elképesztő méretű Jakartában láttam később hasonlót az ottani Merdeka (Függetlenség) teret, ez a két város az egybe épített terület nagyságát tekintve a világ három legnagyobbja közé tartozik Tokióval együtt). Ennek közelében található egy lépcsős kút (stepwell). A lépcsős kutak India nevezetességei közé tartoznak, sokfelé megtalálhatók az országban, néhol hatalmasak. A monszun időjárásnak köszönhetjük őket - hiszen Indiában az évszak függvényében jelentősen változik a talajvízszint , így érdemes lépcsőt építeni a kutakba, hogy mindig le tudjunk jutni a vízszintig:wp_20180311_13_23_28_pro.jpg

A Delhi Szultanátus nagyszerű építményei közé tartozik a világ egyik legmagasabb minaretje, a Kutub Minar:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamubansult.blog.hu/api/trackback/id/tr3514368501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása